Povijest

Emisija Dj Time nastala je kao nastavak popularne emisije Panic Zone s početka 90-tih godina. Nakon što je autor Panic Zone-a (Ivan Pavlinić – D.J. Hot J) napravio pauzu od godinu i pol dana krajem 1998, sljedeće godine rodila se ideja o novom konceptu. Produkcija je počela krajem 1999 godine, a prve emisije pod novim imenom i konceptom krenule su početkom 2000 godine na tadašnjem radio Martinu. Emisija je u početku trajala tri sata i išla je srijedom, sadržavala je plesnu top listu i dva sata mixanog programa. Ubrzo se seli u termin petkom gdje se vremenski slot povećava. Posljednja promjena vezana je za emitiranje subotom i definiranje vremenskog slota u kojem je poznata posljednjih više od 15 godina. To je termin Subotom od 21 do 01 sat, te reprizno Petkom na Subotu od ponoći.

Koncept emisije

Emisija se sastoji od 3 dijela, u prvom dijelu od 21 do 22 sata, voditelj predstavlja 10 aktualnih plesnih hitova u dance top listi. Nakon toga slijedi dva puta po 60 minuta mixanog programa uživo, u kojem se predstavljaju neki od najnovijih singlova za sljedećih sedam dana. Žanrovski se prate i mixaju svi novi singlovi vezani za elektronsku glazbu, koji se svakodnevno preslušavaju i na kraju tjedna mixaju u dva promo mixa po 60 minuta. U posljednjem dijelu nazvanom special edition, predstavljamo nove mixane kompilacije ili promo setove stranih i domaćih dj-a. Posljednji vikend u godini rezerviran je za veliku godišnju top listu, sa gost dj-em ili nekim od poznatih hrvatskih producenata elektronske glazbe.

Detaljnije

Kroz godine postojanja emisija je uspjela preživjeti razne izmjene programskih shema, a najmanje 10 puta postojala je ozbiljna mogućnost da se emisija ukine zbog uredničkih odluka. Autor emisije je svojim kontinuiranim radom u skoro 20 godina stvorio veliku bazu fanova, slušatelja na radiju kao i u novije vrijeme slušatelja i pratitelja na digitalnim platformama. Ovom posljednjem pridonijeli su i posebni mixevi koje možete pronaći u arhivi ove web stranice. Riječ je o seriji mixeva koji izlaze posljednjih 15 godina. To je serija “On The Beach” mixeva koja izlazi svake godine krajem sedmog mjeseca i serija “Dj Time Best Of” koja izlazi krajem godine. U seriji mixeva “Dj Time Best Of” kroz cijelu godinu sudjeluju naši slušatelji. Davanjem glasova za svoje omiljene izvođače ili pjesme, kreiraju tjedne top liste, samim time i veliku godišnju top listu, a na kraju ista određuje i sadržaj “Dj Time Best Of” kompilacije. Ove kompilacije su uvijek u samom vrhu po broju streamova ili downloada na digitalnim platformama, a iz godine u godinu brojevi se samo povećavaju.

Slušanost

Emisija je vikendom iznimno slušana u eteru grada Zagreba i Županije (izvor Defacto istraživanja). A u vrijeme pandemije bilježi povećanu slušanost na digitalnim platformama te posebno na Apple podcastu. Ova platforma je poznata po tome da je na njoj mogućnost “lažiranja” rezultata svedena na minimum i ne postoji mogućnost plaćanja tj “umjetnog” dizanja na listama slušanosti. Upravo na ovoj top listi slušanosti u cijeloj regiji, emisija Dj Time je čest gost pozicije 1 po slušanosti i downloadu. Te je uz bok najpoznatijim svjetskim dj imenima i izdavačkim kućama.

Ispred vremena

Emisija Dj Time uvijek je pratila najnovije trendove! Kako u glazbi tako i u radijskom programu konceptualno i produkcijski. Prva je predstavila posebnu web stranicu početkom svog emitiranja, daleke 2000-te godine, kada je bilo vrijeme “brzih” ISDN internet veza. U to vrijeme bila je jedina radijska emisija, koja je svojim slušateljima omogućila video stream uživo i chat. U vrijeme kad nije postojao mixcloud, kad nije bilo društvenih mreža, ali ni download servisa, omogućila je download svojih mixeva i u to vrijeme inovativno preslušavanje top liste putem weba. Cijelo to vrijeme, mixevi nisu bili prerecorded, a i dan danas svi mixevi se rade uživo iz studija. U hrvatskom eteru jedinstveni smo po tome, ali i po nekim drugim stvarima. Emisija Dj Time svakog vikenda objavljuje sve pjesme koje se mixaju u realnom vremenu na svom twitter profilu, uz tagiranje dj-a i producenata te omogućuje svojim slušateljima interaktivnost s njihovim glazbenim idolima u realnom vremenu. Daleke 2014, u emisiji smo imali goste koji su mixali uživo, a mi to prenosili u eteru te slikom na internetu. Kontinuirano pratimo trendove, ali ih često i sami kreiramo. Dok ih drugi ih redovito kopiraju od nas, mi to shvaćamo kao priznanje onog što produkcijski radimo na radio broadcast tržištu preko 20 godina.

Is it the end or a new beginning?

20,05,2023, emitirana je posljednja emisija na Zabavnom radiju, a iste godine u ljeto izlazi i posljednji studijski mix za ljeto 2023 godine koji postiže rekordnu slušanost na stream platformama. U emisiji autor (Ivan Pavlinić – D.J. Hot J) ne najavljuje svoj odlazak, ali u odjavi govori o nekom skorom slušanju i daje naznake za kraj, ali i za neke nove početke! Autor odlazi zbog spoja privatnih razloga, ali i ne slaganja s uređivačkom politkom medija na kojem radi. Postojala je dobra volja sa strane autora da emisija završi s prvom sezonom 2023 godine no za to s druge strane nije bilo sluha iako su svi rezultati slušanosti bili na strani autora. Postoje neke naznake da bi se emisija mogla vratiti na drugom mediju u bližoj budućnosti, no to za sad još uvijek nije potvrđena informacija (pregovori i dalje traju). Svi linkovi su i dalje aktivni, kao i profili na društvenim mrežama. Podcast je i dalje aktivan u smislu mogućnosti slušanja, no na žalost bez novih mixeva za koje se uskoro nadamo da će biti dostupni ako dogovori krenu pozitivnim smjerom.